Učenici OŠ I.G.K. iz Gore obilježili Svjetski dan voda u našem Centru

23 ožu, 2023

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda 22. ožujka, u Ekološkom centru „Vrata Zrinske gore“ ugostili smo 46 učenika i 6 učiteljica OŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Gore. Započeli smo šetnjom do izvora Marića točak gdje smo razgovarali o tome što je izvor, kakva je izvorska voda, ali i zaključili što smo jako sretni jer još uvijek imamo izvore pitke vode. Pokraj izvora krenuli smo strmom uzbrdicom kroz šumarak na uspon do Čuntićke kule. Putem smo vidjeli prve proljetnice, rascvjetala stabla, otrovne biljke, ali i one ljekovite. Kod kule nas je sve oduševio pogled na okolna brda naše predivne Banovine pa smo usput ponovili značenja riječi obzor, horizont, koje su strane svijeta, kako se orijentirati i pomoću čega sve to možemo učiniti u prirodi, ponovili smo i kakva sve naselja mogu biti, ali najviše smo vremena proveli vraćajući se u prošlost i obranu našeg kraja od Osmanlija.

Orijentacija, obzor, biljni i životinjski svijet, priroda u proljeće…puno je toga što se imalo za naučiti ili ponoviti. Nakon spuštanja od kule, nastavili smo uspon do franjevačkog samostana sv. Antuna Padovanskog. Putem smo stali vidjeti gradnju nekadašnjih kuća od drveta i kamena, štala, usporediti ih s današnjom gradnjom, prošli pokraj bunara s kojeg se nekada selo snabdijevalo vodom, fotografirali uz okvir „Pozdrav iz Hrvatskog Čuntića“ te pogledali Čuntićku kulu od samostana, zaključivši kako smo sada na još višem položaju u odnosu na kulu. Vidik je bio predivan jer nas je cijelo vrijeme pratio prekrasan, sunčan dan. S obzirom je samostan u obnovi nakon potresa, u njega nismo mogli ući, ali smo predahnuli i zatim se spustili do Ekološkog centra „Vrata Zrinske gore“. Prošetali smo uz rijeku Petrinjčicu, ponovili što sve znamo o Petrinjčici, naučili nešto novo, ali i ponovili što uopće znamo o vodama i kakve sve mogu biti.

Najdojmljiviji bio je predivan slap koji je gromoglasno žuborio i tako nam pričao o snazi vode. Nakon toga, nastavili smo s našim aktivnostima pripreme radova za izradu velikog plakata u sklopu EKO DANA kojeg su učenici ove škole odlučili obilježiti upravo na Svjetski dan voda u našem Ekološkom centru. A kad smo završili plakat, ostalo nam je još dosta vremena za igru na našem igralištu. Dan je bio zaista ispunjen, a učenici sretno umorni vratili su se svojim kućama prepuni dojmova. Veselimo se novom susretu!

 

Skip to content