Suradnjom do zajedničkog obogaćivanja ponude Ekološkog centra „Vrata Zrinske gore“ i Edukativno- prezentacijskog centra „Natura SMŽ“

16 sij, 2024

Slaven Kadečka, direktor Poslovnih zona Petrinja d.o.o., koje su upravitelj Ekološkog centra „Vrata Zrinske gore“  i Dragica Vugić, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Sisačko-moslavačke županije potpisali su 16. siječnja 2024. godine sporazum o međusobnoj suradnji.

Kako obje ustanove imaju za zajednički cilj zaštitu prirodnih i kulturnih dobara te prezentiranje i promoviranje zaštite kulturne i prirodne baštine, tako će sklapanje ovog sporazuma rezultirati suradnjom na razmjeni stručnih iskustava, znanja, stručne pomoći pri realizaciji programa, na izvođenju terenske nastave i sličnih odgojno-obrazovnih programa, pri provođenju istraživačkih, međunarodnih i sličnih projekata kao i suradnjom na organizaciji i realizaciji seminara, radionica te promotivnih događanja.

Zajednički programi za djecu i mlade, prvenstveno djeca školske dobi u fokusu su ove zajedničke suradnje gdje će se zajedničkim programom obuhvatiti posjeti Naturi SMŽ i Ekološkom centru „Vrata Zrinske gore“ u sklopu jednodnevnih izleta za škole, s ciljem upoznavanja kulturne i prirodne baštine Zrinske gore i Sisačko-moslavačke županije.

Ekološki centar „Vrata Zrinske gore“ imao je tijekom prošle godine više od tisuću i petsto posjetitelja, više od 500 osoba koje su koristile kompletan smještaj s tim da su mnoge od njih imale i više noćenja tako da bilježimo i velik broj noćenja. Kako raste brojka posjetitelja, tako raste i potreba za obogaćivanjem sadržaja te njegovom nadogradnjom i razvijanjem nove kulturno-turističke ponude. Izrazito čista, a bogata priroda Banovine i Zrinske gore, rijetke i zaštićene biljne i životinjske vrste, brojni izvori čiste i pitke vode kao i bogata povijest i kulturna baština izuzetno su vrijedan temelj razvoja, kako prepoznatljivosti Ekološkog centra, tako i cijelog ovog kraja.

 

Skip to content