Sadnjom lipa potvrđeni povijesni i prijateljski francusko-hrvatski odnosi

20 lis, 2022

U organizaciji Udruge Zrinska gora Petrinja, Turističke zajednice Grada Petrinje i Grada Petrinje obilježen je Dan europske baštine. Tim povodom veleposlanik Francuske u Hrvatskoj, Njegova Ekselencija Gaël Veyssiér i gradonačelnica Petrinje i saborska zastupnica Magdalena Komes posadili su u Ekološkom centru Vrata Zrinske Gore u Prnjavoru Čuntičkom u znak hrvatsko-francuskog prijateljstva, dvije lipe, klonove ilirskih lipa iz petrinjskog Gradskog parka koje su posađene u doba Napoleona na području tadašnjih Ilirskih pokrajina.

Davorka Franić iz Udruge Zrinska gora Petrinja otkrila je zbog čega lipa. „Upravo zato što su ustvari na početku Gradskog parka posađene Napoleonove lipe zvane Ilirika koje su posađene za vrijeme Ilirskih provincija u doba Napoleona. Konkretno 1810.godine i trenutno su žive četiri lipe koje su zaštićene i onda prilikom sadnje te prve lipe je došlo do inicijative da se kloniraju te lipe i da se taj genetski materijal sačuva i te sadnice su upravo stasale i posadili smo ih u Ekološkom centru. Početak tog jednog civilnog aspekta života u Petrinji je još upravo iz tih Ilirskih provincija i to je ta poveznica kroz lipu sa Francuskom kao zemljom prijateljem Petrinje. Tom prigodom je Petrinja postala član Europske federacije Napoleonskih gradova i imamo ideju nastaviti tu suradnju kroz lipe“, rekla je Franić.

Kristina Suppe, direktorica Turističke zajednice Grada Petrinje je istaknula kako je Petrinja među 45 gradova u Europi koji su dio Napoleonskih gradova. „Mnogo toga je u našem potresu stradalo, međutim lipe su ostale i sve drveno što je bilo, od drvenih kuća, tako i ta stabla, one su preživjele i odradile svoje. U vrijeme Ilira u prapovijesti u tom našem Gradskom parku, ono je i zaštićeni spomenik parkovne arhitekture od 1969.godine. Tamo se nalaze lipe koje brižno čuvamo, koje su dugi niz godina tamo. Ideja o kloniranju njihovom je nastala prije nekoliko godina u suradnji sa Šumarskim institutom iz Jastrebarskog“, podsjetila je Suppe.

Veleposlanik Francuske u Hrvatskoj, Njegova Ekselencija Gaël Veyssiér je kazao kako je posljednji put u Petrinji bio u danima nakon potresa kada je Francuska pomagala ovom kraju. „Vrlo je važno za mene da dođem u boljem trenutku, u trenutku kada se ljudi oporavljaju od potresa. Jako sam sretan što sam bio pozvan od strane gradonačelnice i Udruge Zrinska Gora na ovo događanje. Ovo je povijesni događaj jer mu je cilj da se podsjetimo što se dogodilo tijekom 19.stoljeća i nasljeđa Ilirske provincije, posebice u školstvu, cestama i slično. U isto vrijeme, ovo što smo napravili je sadnja novih drveća, klonova lipe koje se nalaze u petrinjskom Gradskom parku. Ovo je povijesno, znanstveno važno, ali je isto tako važno da veleposlanik upoznaje ljude i ide van Zagreba“, rekao je Veyssiér.

Gradonačelnica Petrinje i saborska zastupnica Magdalena Komes se zahvalila francuskoj delegaciji na dolasku. „Ovo nije prvi puta da je došao na ovo naše područje, konkretno u Petrinju, čime pokazuje podršku i zapravo nastavak suradnje Francuske i Hrvatske, osim onog povijesnog značaja koji je Francuska imala, a koju možemo vidjeti u našem prekrasnom Gradskom parku, gdje je ostavština prekrasne Lipe ilirike iz doba Ilirskih pokrajina, kojih je dio bila i Petrinja, zapravo simbolički nastavljamo suradnju sadnjom mladih lipa, kloniranih lipa i zahvaljujemo ovom prilikom svima koji su bili dionici tog projekta kako bismo nastavili suradnju ne samo sa Francuzima nego i sa ostalim gradovima koji se nalaze na ruti Napoleona i na taj način ćemo proširiti mrežu suradnje Petrinje i ostalih gradova“, istaknula je Komes.

Prije sadnje dvije mladice lipe u Ekološkom centru Vrata Zrinske Gore, u petrinjskom Gradskom parku delegacije su otkrile postavljenu spomen ploču ispod lipe koju je 2015.godine posadila tadašnja francuska veleposlanica, a svijeće su upalili kod spomen obilježja poginulom francuskom novinaru Pierru Blanchetu koji je poginuo u vrijeme napada JNA na Petrinju 19.rujna 1991.godine dok je izvještavao o Domovinskom ratu.

Za sve okupljene u Ekološkom centru Vrata Zrinske Gore pripremljen je i popratni kulturno-edukativni program gdje je održana prezentacija o Petrinji kao Napoleonovom gradu, kao i prezentacija o lipi kao biljki, lipovom medu i proizvodima vezanima uz lipu. Glazbeni dio upotpunili su članovi KUD-a Čuntićanka iz Hrvatskom Čuntića.

U Hrvatskoj postoje tri vrste lipe, a to su bijela ili srebrna lipa, velelisna lipa te sitnolisna lipa. Osim u petrinjskom Gradskom parku, lipe su posađene i uzduž Petrinjčice, kao što i okolica Petrinje obiluje lipama. Upravo se za vrijeme Napoleonove Ilirije u središtu Petrinje 1810.godine formira parkovno oblikovani trg. Najveća lipa danas ima promjer 2,3 metra i opseg 7 metara. Doznali smo kako su lipe važne za pejzažnu arhitekturu, stolarstvo, rezbarstvo, medicinu te za pčelarstvo.

Grad Petrinja u suradnji s Hrvatskim šumarskim institutom provodi projekt kloniranja zaštićenih ilirskih lipa kako bi se sačuvao njihov genofond, a s navedenim projektom će se i nastaviti.

Izvor: Portal53, Petrinjski radio

 

Skip to content