Održana promocija Pukan’ca – zaštićenog nematerijalnog dobra župe Čuntić

Promocija Pukan'ca

21 pro, 2021

U Ekološkom centru Vrata Zrinske gore u Prnjavoru Čuntićkom, održana je promocija Pukan´ce župe Čuntić, zaštićenog nematerijalnog dobra upisanog u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Nematerijalna baština je živa baština koja nas okružuje, kao što su običaji, jezik, ples, obredi, slavlja i umijeća. Svrha upisa umijeća izrade veza pukan´ce u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske je očuvati umijeće od zaborava te ga podukom i prenošenjem s generacije na generaciju zaštititi od zaborava i nestajanja.

Što je to zapravo pukan´ca, pojasnila je Martina Mladenović, ravnateljica Interpretacijskog centra baštine Banovine. „Riječ je o dijelu muške narodne nošnje gdje je onaj bijeli vez na nogavici posebno zaštićen i tradicionalno prenošen s generacije na generaciju i po klasifikaciji nacionalnih i kulturnih dobara prepoznat početkom ove godine u registru Republike Hrvatske. Ova promocija je značila puno za nas na lokalnom području koji s tim živimo, koji se time ponosimo i koji to čuvamo za buduće generacije“, rekla je Mladenović u ime organizatora ovog događanja. U sklopu promocije predstavljen je način izrade kao i proces registracije pukan´ce. „Nadamo se kako ćemo pukan´cu predstaviti iduće godine i u Zagrebu. U pregovorima smo s Etnografskim muzejom da bi jednu promociju održali tamo, tako da bi nam to bilo lijepo da o našem pukan´cu čuje i šire od naše lokalne zajednice kojoj to jako puno znači. To je jako bitno za naš hrvatski identitet jer nematerijalne baštine su upravo najosjetljivije, najlakše se gube, jer ako se ne prenose s generacije na generaciju podukom i ljubavlju, to se sve zaboravi i nestane“, rekla nam je Mladenović.

KUD “Čuntićanka” i njegovi članovi pjesmom su otvorili večer, a o pukan’ci i značaju nematerijalnih kulturnih dobara govorio je između ostaloga i Ivan Radošević, predsjednik Mjesnog odbora Hrvatski Čuntić i Prnjavoj Čuntićki, kao i član KUD-a „Čuntićanka“. „Sinoć je bilo presvečano i značajno za naš kraj, za našu župu, za našu narodnu nošnju. Naša pukan´ca, ručni rad izrade dijela nošnje, muške nošnje na gaćama, na tom dijelu, je dobila rješenje da je nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Mi smo na to ponosni iz tog razloga što sam grad nema takvih velikih dobara, a ni sama županija“, dodao je Radošević koji je kazao kako ipak najveće zahvale idu članici njihovog KUD-a Veroniki Filipec. Na promociji su još govorili Kaja Radošević, predsjednica KUD-a “Čuntićanka”, Zlata Jajčinović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Petrinje, Vlasta Mesić, viša savjetnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport, civilno društvo i mlade Sisačko-moslavačke županije, Tatjana Horvatić, voditeljica Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu te Tvrtko Zebec, predsjednik povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu.
Izvor i fotografije: Portal53/Petrinjski radio

 

Skip to content